10ª TEMPORADA.
FACEBOOK / CORREO: sopadepoetes@yahoo.es
envío de material: a/a sopa de poetes. rúbrica editorial. carrer castella, 27. 08820 el prat de llobregat

lunes, 15 de marzo de 2010

manifest groc, teatre kaddish

hola a tots! us envio informació del proper espectacle que estrenem al Kaddish (aquesta setmana) i al Brossa el 25 de març.
Si podeu fer-ne difusió, genial!
rebeu una abraçada molt forta!
dolors


Teatre Kaddish presenta

ManiFest Groc

un espectacle sobre la joventut i les avantguardes

a partir del manifest de Salvador Dalí, Sebastià Gasch i Lluís Montanyà.

Amb Marta Guasch, Xavier Llorens, Vanessa Torres i Sergi Cuadrado.

Música original en directe, Make-D.

Videocreació, Maite Travé. Disseny gràfic i animacions, Luis J. Higueras. Escenografia i vestuari, Dolors Juarez. Disseny d’i·luminació, Antonio Curcio. Moviment, Vivi Calvitti (Companyia de Dansa Mar Gómez). Textos i col·laboració en la dramatúrgia de Francesc Gelonch.

Dramatúrgia i direcció, Xavier Gimenez Casas.

prèvies

TEATRE KADDISH

Centre d’art Torre Muntadas. Carrer Jaume Casanovas, 80

El Prat de Llobregat

info@teatrekaddish.com

Horaris:

divendres 19 de març a les 21 hores.

Dissabte 20 de març a les 21 hores

Diumenge 21 de març a les 19 hores.

Preu: 6 €.

Venda d’entrades: una hora abans de l’espectacle al Centre d’art Torre Muntadas.

BROSSA ESPAI ESCÈNIC

Carrer Allada Vermell, 13

Barcelona

Tel. 93 3101364 (reserva d’entrades 24 h.)

info@espaibrossa.com

Del 25 de març al 25 d'abril

Horaris: de dimecres a divendres a les 21 hores

Dissabte doble sessió a les 19 i a les 21,30 hores.

Diumenge a les 19 hores.

Preus: 16 €. Dimecres dia de l’espectador: 9 €

Venda d’entrades: taquilla del teatre, una hora abans.

Oficines Caixa Catalunya de 9 a 14 hores.

Tel-Entrades de Caixa Catalunya les 24 h.

Tel. 902 10 12 12 www.telentrada.com

El manifest groc i les avantguardes

El 1922 André Breton fa una conferència a Barcelona –amb motiu de l’exposició de Picabia- on diu que el Cubisme i el Futurisme ja han estat superats i defensa que l’únic moviment veritablement d’avantguarda és Dada. El dadaisme és un moviment de revolta contra la concepció del món que va conduir a la primera Guerra Mundial; l’objectiu de Dada és la destrucció de l’estatus artístic i literari burgès. Una actitud negativista que s’oposa a la moral, la bellesa, el sentimentalisme, la jerarquia, l’obediència... i proclama només el no-res com a contrapartida.

La revista “L’amic de les arts” (1926-1929) recollirà a Catalunya l’esperit de la proclama de Breton. J.V. Foix, Sebastià Gasch, Lluís Montanyà, Joan Miró i Salvador Dalí defensaran un art nou que s’oposarà al Noucentisme a través de la revista, les conferències, els manifestos, etc, en la línia d’altres moviments avantguardistes europeus. L’art com a ruptura i investigació els faran evolucionar cap al surrealisme.

El “Manifest antiartístic català”, més conegut com a “Manifest groc”, publicat a ”L’amic de les arts” el març de 1928, és el text estètic i literari que millor resumeix les ànsies de totes les avantguardes catalanes de trencar amb un art i una literatura retòrics, conservadors, d’ordre... i se situa en una posició estètica terrorista respecte els adversaris.

El manifest barreja conceptes futuristes amb l’incipient surrealisme i proclama una nova estètica artística i literària, que a Catalunya s’havia iniciat tant aviat com l’obra cubista de Picasso i s’havia transmès per les exposicions a la Galeria Dalmau de Barcelona (Braque, Gris, Metzinger, Gleizes, Delaunay, Léger, Hélion, Garboune, Picabia).

La tradició avantguardista catalana que condueix al “Manifest groc” neix entre el cubisme i el futurisme, amb l’obra de Gabriel Alomar i els postulats filosòfics del gran Diego Ruiz, i que donen alè a l’obra de Joan Salvat-Papasseit. Les paraules en llibertat de Junoy i Sánchez Juan. Les revista “L’enemic del poble” (1917 -1919) i “Troços” (1917) on trobaren acollida aquestes idees. La pintura de Miró, l’artista que més adhesió unànime trobarà entre els avantguardistes catalans. J. V. Foix, influït pel Noucentisme i fascinat per les avantguardes, ell mateix es defineix com “un investigador de la poesia” que incorpora al seu bagatge el surrealisme i el futurisme.

El “Manifest groc” és la proclama subversiva i antiartística més important de les avantguardes històriques al nostre país, però cal recordar també que Salvat-Papasseit és autor d’un altre manifest artístic: “Contra els poetes amb minúscula. Primer manifest català futurista” de 1920. Més tard es va donar a conèixer el “Segon Manifest català Futurista. Contra l’extensió del tifisme en literatura” de David Cristià (psudònim de Sebastià Sánchez Juan); “Crítics infalibles”(1930) d’Àngel Planells; “Adlan”(1932) dels Amics de l’Art Nou.

L'espectacle ManiFest groc experimenta a partir de les idees de joventut i avantguarda. Es tracta de reconstruir l'itinerari de les dues generacions d'avantguardistes anteriors a la Guerra Civil en clau de teatre contemporani, un teatre on no hi ha límits en l'ús de mitjans extra i anti-teatrals. Els actors canten els diferents manifestos i conferències, així com els cal·ligrames de Salvat-Papasseit i Junoy sobre la música d'un creador –Make- que procedeix del hip-hop. Artistes i científics joves catalans actuals participen en el projecte: lMaite Travé presenta un fragment de "Irreversible" una vídeo-creació on es desprèn d'una segona pell de roba confeccionada a mida; en l'acte s'articula una reflexió entorn als conceptes de canvi, transformació i renovació com a elements d'un procés catàrtic. Sergi Cuadrado explica l'experiment científic que li ha valgut guanyar la convocatòria de joves científics espanyols del 2008: la coca-cola, en contacte amb els caramels de mentol, experimenta una mutació que genera una explosió, un experiment que podríem entendre com a metàfora d'una revolta més profunda.

ManiFest Groc va obrir una entrada al blog dels poetes joves http://pestapoetica.blogspot.com per escoltar els comentaris i dur-los a escena (tothom està convidat a visitar la pàgina i escriure-hi). L’espectacle incorpora també d’una manera molt significativa les respostes d’un poeta de la última generació – Francesc Gelonch- a la pregunta: en quina mesura és vigent el Manifest Groc?

ManiFest Groc forma, amb Cabaret Voltaire i el treball en procés The ten best tips ever en ordre alfabètic, una trilogia d’espectacles al voltant de les pràctiques més inconformistes de l’art contemporani: primer el dadaisme; més tard el Manifest Groc; i finalment, la col·laboració amb un artista contemporani –Antonio Ortega–

1 comentario:

soperos dijo...

todas las obras que he ido a ver de xavi son cojonudas.

ò.

aquí, ahora

website counter

GRÀCIES

sopa de poetes

Creative Commons License

VI premi reconeixement cultural del baix llobregat

VI premi reconeixement cultural del baix llobregat
centre d'estudis comarcals del baix llobregat (clic imatge per veure video)

Archivo del blog

google analytics